Sortida de Tardor a Les Casas de Matamargó

https://photos.app.goo.gl/DTlgpyCpyEq3iCgk1
El dimarts dia 31 d’octubre, totes les escoles de la ZER El Solsonès ens vam trobar per passar el dia plegades i celebrar l’arribada de la tardor i la Castanyada. Aquest any, però, va ser una diada especial ja que, enlloc de trobar-nos en una de les escoles, vam fer una sortida per visitar Les Casas de Matamargó.
De bon matí, les famílies van portar els nens i nenes fins allà, on vam poder esmorzar a l’era. Un cop vam haver esmorzat, vam començar les activitats que els monitors i monitores de Las Casas de Matamargó ens havien preparat; els més petits van visitar els espais més importants per entendre el funcionament d’una gran casa de pagès autosuficient: la ferreria, la fusteria, els estables, el cobert amb la maquinària... i la casa gran, on fins i tot hi tenien una mestra que feia l’escola per als nens i nenes que hi vivien! Al mateix temps, els grans van poder gaudir d’un taller de preparació de most, aixafant el raïm amb els peus. I és que el vi era molt important a Les Casas de Matamargó, ja que hi ha una de les premses més grosses que es conserven a Catalunya! A mig matí, els grans van acabar els tallers i van visitar els espais de la casa, mentre que els petits van posar-se mans a l’obra i van preparar unes coques de vidre que es van coure al forn de llenya de la casa. Van quedar delicioses!

Cap al migdia, ens vam tornar a trobar tots junts a l’era per dinar. Va ser un dinar especial, on padrins i fillols d’aquest curs es van conèixer i van compartir aquella estona. Després de dinar, alguns mestres van començar a torrar les castanyes per menjar-nos a la tarda, mentre els nens i nenes jugaven i compartien experiències amb els de les altres escoles, a qui sempre ens agrada tant de retrobar. Les mestres i els nens i nenes d’Educació Infantil van aprofitar per compartir els obsequis que portaven per a la resta d’escoles i que havien preparat les setmanes abans: ametlles garrapinyades, melmelada, codonyat, olives en conserva, oli aromàtic de menta i most.


A la tarda, cap a les 15h, vam fer una gran rotllana amb tots els nens i nenes i va arribar la gran protagonista del dia, la Castanyera! Amb el seu cistell i un inconfusible moviment de malucs, va repartir les castanyes torrades als nens i nenes, mentre l’equip de mestres l’acompanyava repartint panellets. A canvi, els nens i nenes li van cantar tot el repertori de cançons de tardor i de la Castanyada. Així, tothom va quedar content i vam acabar de passar una tarda deliciosa en tots els sentits! Moltes gràcies a la gent de Les Casas de Matamargó per l’acollida, i les escoles de la ZER ens retrobem ben aviat!

0 comentaris :